Jedan od najvećih razloga zašto pacijenti posećuju zubara jeste lečenje kanala korena zuba. Koren zuba može biti jako škakljiv, a bol je glavni izvor neprijatnosti kod bolesti kanala korena zuba. Napretkom modernih tehnologija i tehnika doprineli su da lečenje ovog problema bude relativno prijatno iskustvo za pacijent, a problem rešen jednim ili kroz dva dolaska pacijenta kod stomatologa. Lečenje kanala korena (“vađenje živca”), odnosno endodontska terapija je definitivno među najnepopularnijim stomatološkim zahvatima, zato što sam naziv asocira na nešto jako bolno. A zapravo, zahvat nije uopšte bolan. Pacijenti koji su prošli ovaj zahvat najčešće ga opisuju slično onome kod plombiranja zuba.

Kada se leči kanal i koren zuba?

Zubi su sačinjeni od spoljnih, tvrdih, struktura (dentin, cement i gleđ) i mekog tkiva koje ispunjava unutrašnju šupljinu, što se naziva još i pulpa. Pored limfnih i krvnih sudova i vezivnog tkiva, u zubnoj pulpi se nalaze i nervi koji pomažu zubu da raste i da se razvija. Kada se rast i razvoj završi, nervi preuzimaju senzornu funkciju, to jest reaguje na tople i hladne nadražaje čime šalje signal da li je sve u redu, ili ne. Jake reakcije na ove draži često ukazuju na oštećenje zubnog nerva. Obzirom da je pristup ovim delovima zuba ograničen njegovom anatomijom, česta su i oštećenja koja zahtevaju adekvatno lečenje.

Endodontski tretman vrši se se kod snažnih infekcija zubne pulpe u unutrašnjosti zuba. Uzroci infekcije zubne pulpe mogu biti: nagomilavanje bakterija, povreda zuba, karijes koji nije na vreme saniran i dr. Endodocija je grana stomatologije koja je zadužena za lečenje unutrašnjosti kanala zuba, posebno onih bočnih čiju je higijenu teže održavati. Ukoliko se endodontski tretman odlaže, smanjuje se mogućnost izlečenja zuba što vodi do krajnjeg rezultata: vađenja oštećenog zuba. Da bismo to izbegli potrebno je da odmah reagujete i posetite svog zubara da se ne bi vadio ceo živac.

Šta je endodontski tretman kod lečenja korena zuba?

Lečenje kanala korena zuba sastoji se iz ispiranja bakterija i raspadnutih sastojaka umrtvljenog nerva i čišćenja zahvaćenog područja. Nakon ispiranja kanala korena zuba i otklanjanja oštećene pulpe, popunjava se njegov unutrašnji prostor specijalnim pastama i kočićima čija je uloga da hermetički zatvore zub. Tako, sprečava se pojava ponovnog nakupljanja bakterija i novog inflamatornog procesa koji izaziva bol i neprijatnost. Važno je napomenuti da ovaj tretmanu uključuje davanje anestezije i nije bolan za pacijente.

U poslednje vreme, kod endodontskih tretmana koristi se i laser. Snop laserske svetlosti prodire i do najsitnijih bočnih kanalića i eliminiše bakterije koje su uzrokovale oštećenje. Obzirom da je ovaj vid lečenja kanala korena zuba bezbolan i precizniji, uz to laser ima antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, ne čudi što je mnogim stomatolozima sve češće prvi izbor kada se sustretnu sa ovim problemom.

Šta se radi posle završetka endodontskog tretmana?

Obavezno se vrši adekvatna nega vaših zuba i desni. Verovatno ćete morati da uradite rentgentski snimak saniranog zuba kako bi se vaš stomatolog uverio da su svi znakovi infekcije otklonjeni i da je tretman uspešan a koren čist. Izuzetno je važna oralne higijena kod kuće, o kojoj svakodnevno morate voditi računa. To podrazumeva pranje zuba minimum dva puta dnevno pastom za zube koja ima dvanaestočasovnu zaštitu od bakterija i čišćenje dentalnim koncem ili interdentalnom četkicom. Na taj način sprečavate pojavu novih bolesti zuba. Izbegavajte žvakanje čvrste hrane koja može dovesti do pucanja zuba i ponovnog oštećenja zubnog kanala.
.
I ne zaboravite: svog stomatologa posećujte barem 2 puta godišnje.

Atlas Stomatološka ordinacija postoji preko 20 godina, kroz koju je prošlo preko 4.000 pacijenata. U ovoj ordinaciji koriste se isključivo najmoderniji i najkvalitetniji materijali i oprema, od igala sa lakšom nepčanom penetracijom poslednje generacije, preko izuzetno efikasne i najkvalitetnije anestezije koja ne izaziva nikakve posledice, pa sve do najudobnijih stomatoloških stolica na kojoj su najkvalitetniji aparati.

Dr Radule Mrkić sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba i dr.

Prvi pregled je uvek besplatan, kada će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381652157090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

 

Share This