Najvažnija stvar u stomatološkoj praksi danas je potpuno odsustvo bola i potpuna ugodnos pacijenta tokom intervencije. To se postiže relativno lako i jednostavno primenom anestetika. Lokalni anestetici su sredstva koja reverzibilno (povratno) i privremeno blokiraju prenos nadražaja u perifernim nervima na mestu primene. Prevedeno, to znači potpuni gubitak osećaja bola u tom području tela.

Anestezija se ubrizgava pod kožu (odnosno sluznicu) ili u tkivo gde će se vršiti dentalni rad i gde treba odstraniti bol. Ubrizgavanjem u blizini velikih nerava se anestezira celo područje koju taj nerv inerviše. Koriste se atraumatske sterilne igle za jednokratnu upotrebu napravljene od hirurškog čelika, te je oštećenje tkiva usled uboda minimalno. Što bi rekli, zaboli na sekund samo, i posle toga nema bola, i pacijent može bezbolno i sigurno završiti ceo stomatološki zahvat.

Kakav je efekat anestezije i koliko traje?

Efekat dejstva je utrnutost to jest potpuni gubitak osećaja bola u tom području tela. Pored toga, pacijent gubi osećaj i na toplo i hladno, osećaj dodira i svaku drugu vrstu boli ili nadražaja. Rezultat je potpuno bezbolna intervencija, bilo da je reč o popravci zuba, plombiranju, vađenju živca, vađenju zuba ili hirurškoj operaciji.

Trajanje dejstva je obično od jednog do par sati. Dejstvo se opisuje kao “debela usna i jezik”, a ono što najviše iritira pacijente je utrnutost mekih tkiva što otežava pravilan izgovor pojedinih glasova, “kriv osmeh” i povrede nesvesnim ugrizanjem za jezik, obraz ili usnu. Što bi narodski rekli, osećate se kao Rocky!

Adriaaan!

Zbog toga se pacijentima savetuje da pre intervencije pojedu nešto lagano kako bi anestezija i intervencija bile manje neprijatne, kao i da se sledeći obrok odloži do potpunog prestanka dejstva anestetika. Povrede “grickanjem” mekih tkiva najčešće su kod dece te se roditeljima posebno skreće pažnja.

Koje tehnike anesteziranja postoje?

Postoji nekoliko različitih tehnika anesteziranja, u zavisnosti od vrste intervencije i regije usta gde je potrebno ukloniti bol:

  1. Infiltraciona pleksus anestezija zahvata manju regiju – jedan do dva zuba i primenjuje se u gornjoj vilici.
  2. Sprovodna ili blok anestezija se koristi najčešće u donjoj vilici i efekat je utrnutost čitave regije, u smislu jedne cele strane donje vilice.
  3. Intraligamentarnu anesteziju koristimo kada želimo da anesteziramo samo malo polje rada odnosno jedan zub u donjoj vilici.
  4. Za intervencije na mekim tkivima (sluznici usne duplje) kao i za vađenje rasklaćenih mlečnih zuba anesteziranje se vrši primenom površinske anestezije, u obliku tečnosti, spreja ili gela, dakle bez upotrebe igle.

Postoji više vrsta lokalnih anestetika, a danas su najčešće u upotrebi lidokain, artikain i mepivakain, i mogu biti sa ili bez dodatka vazokonstriktora. Vazokonstriktor na mestu ubrizgavanja kratkotrajno sužava krvne sudove i na taj način smanjuje protok krvi kroz to područje, čime je produženo delovanje lokalnog anestetika i potrebna je manja količina. Iz tog razloga neophodno je stomatologu pre intervencije iskreno i bez ustručavanja dati podatke o svom zdravlju (npr. alergije, srčana oboljenja, visok krvni pritisak…) i lekovima koje pacijent uzima kako bi se odabrao najbolji anestetik za konkretnu intervenciju.

Postoje i razlike u kvalitetu samih anestezija i igala kroz koje se ista daje. Zato vodite računa kakvom stomatologu i stomatološkoj ordinaciji ukazujete svoje poverenje. Kvalitetnija anestezija i kvalitetnije igle daju bolje rezultate uz manje bola, ali to znači (nažalost) i nešto veću cenu usluge.

Primena anestezije

Lokalna anestezija se primenjuje i kod odraslih i kod dece, u odgovarajućoj dozi shodno uzrastu. Takođe, primenjuje se i kod trudnica, ali je preporuka da prethodno nadležni ginekolog izda pismenu saglasnost, to jest potvrdu da je trudnoća uredna i da nema kontraindikacija za primenu anestezije. O ovome treba voditi posebnu pažnju i mnogo računa.

Količina anestetika koji se može primeniti u jednoj poseti zavisi od vrste anestetika, zdravstenog stanja pacijenta kao i od uzrasta kada su u pitanju deca, o čemu svaki (ozbiljan i kvalitetan) stomatolog strogo vodi računa. Na taj način izbegavaju se neželjena dejstva i moguće komplikacije.

Da li je anestezija bezbedna?

Lokalna anestezija je potpuno bezbedna metoda uklanjanja bola u stomatološkoj praksi i ne ostavlja nikakve posledice, kako na mestu davanja tako i u organizmu. Može se primenjivati stalno, kada postoji potreba. Zahvaljujući anesteziji sve stomatološke intervencije mogu biti potpuno bezbolne što doprinosi savladavanju straha od zubara, većem zadovoljstva pacijenata i lakšom odlukom za ponovni dolazak što sveukupno doprinosi zdravim zubima.

Atlas Stomatološka ordinacija postoji preko 20 godina, kroz koju je prošlo preko 4.000 pacijenata. U ovoj ordinaciji koriste se isključivo najmoderniji i najkvalitetniji materijali i oprema, od igala sa lakšom nepčanom penetracijom poslednje generacije, preko izuzetno efikasne i najkvalitetnije anestezije koja ne izaziva nikakve posledice, pa sve do najudobnijih stomatoloških stolica na kojoj su najkvalitetniji aparati.

Dr Radule Mrkić sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba i dr.

Prvi pregled je uvek besplatan, kada će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +38165/2157-090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

Share This