Operacija umnjaka (hirurško vađenje umnjaka) je ozbiljan hirurški zahvat gde vaš stomatolog, uz pomoć stručnih asistenata pristupa vađenju umnjaka. Umnjaci rastu, neko vreme, posle nicanja svih ostalih zuba. Zbog čega se dešava da za njih nema mesta više. Neki umnjaci zbog toga rastu u pravcu drugih zuba, guraju ih, i prave velike probleme. A da li je toliko strašno kao što neki pričaju i da li mnogo boli saznajte dalje u tekstu.

Ne dešava se uvek da umnjak pravi problem i pritiska druge zube. Ali kada se desi, može nastati veliki problem. U dobrom delu slučajeva nema potrebe da se umnjak vadi. Ako ne pravi džepni prostor između susednog zuba i ne pritiska druge zube verovatno nije vreme za njegovo vađenje. Razlog za vađenje umnjaka je stvaranje posebnih unutrašnjih džepova, između ostalih zuba i umnjaka, koje dovodi do stvaranja karijesa i drugih bolesti na zubima, ali čak i do povećanja telesne temperature. Te je važno preduprediti i unapred sanirati problem pre nego što bude kasno. Zato je važno da vaš zubar pogleda i kaže vam, stručno i profesionalno, da li je isti za vađenje ili ne.

Svakako, pre same operacije potrebno je da snimite zub, takozvani ortopan, o ćemu smo već pisali.

Umnjaci mogu biti mali i nerazvijeni i njihovo vađenje je običan desetominutni zahvat. Tu nema mnogo problema, jer je zub najčešće prekriven samo sluzokožom i sa par milimetara vilične kosti. Ali, neki umnjaci mogu biti veliki, izrazli i pod uglom od oko 45 stepeni, čime ne samo da guraju druge zube već su duboko ukorenjeni u viličnu kost. Još ako je vilica pacijenta jaka „kao zemlja“ operacija je komplikovanija. Što znači da najverovatnije mora da se vrši i hirurgija, što dalje znači da se mora hirurgijom pomeriti meso kako bi se prišlo korenu zuba i vilici.

Operacija se radi uz primenu minimalne lokalne traume, stručno rečeno. Laičkim jezikom rečeno, operacija se vrši na malom lokalitetu, gde se umnjak nalazi, uz primenu anestezije. Ta anestezija mora biti najkvalitetnija kako pacijent ne bi osetio bol, ili kako bi osetio što manje boli. Što bolji zubar i što kvalitetnija anestezija to će operacija biti uspešnija i lakše podnošljivija za pacijenta. Operacija, kao što smo rekli, može trajati i samo 10 minuta, a može potrajati i oko sat vremena, u zavisnosti od jačine vilice pacijenta i veličine samog zuba. I jako je teška, ne za pacijenta već za zubara. Potrebno je, ponekad, dosta snage da se izvade uporni i dobro usađeni umnjak. Ovu operaciju prati i konstantno usisavanje i zaustavljanje krvarenja.

S obzirom da je u pitanju hirurška operacija, nakon što zubar uspe da ukloni ceo zub, pristupa se finalnom zaustavljanju krvarenja, sređivanja rane i ušivanju mesa (koje je rasečeno) kako bi se izvršilo vađenje zuba. Ušivanje ne boli i ne morate ništa brinuti. Jer dobra i kvalitetna anestezija traje nekoliko sati, kako bi pokrila vreme tokom operacije kao i vreme nakon operacije.

Nakon toga očekujte oporavak dva do pet dana. Obraz (unutrašnja strana) i meso će sigurno oteći zbog čega možete koristiti sredstva protiv bolova (brufen recimo) a važno je stavljati i led (obloge). I nikako ne smete jesti toplu ili vruću hranu, i izbegavajte čvrstu hranu jer možete ozlediti ranu. Jedite kašastu hranu. Tih par dana je krucijalno za oporavak i morate voditi računa, o čemu će vas sve detaljno obavestiti vaš zubar.

Zaključak

Nemojte se brinuti ne boli i nije tako strašno. Teži je oporavak nego sama operacija. A kada imate dobrog i kvalitetnog zubara sve će proći u najboljem redu.

Pozivamo Vas da hirurško vađenje umnjaka prepustite našem stručnom timu u Atlas Stomatološka ordinacija koja postoji gotovo 20 godina, kroz koju je prošlo preko 4.000 pacijenata. U ovoj ordinaciji koriste se isključivo najmoderniji i najkvalitetniji materijali i oprema, od igala sa lakšom nepčanom penetracijom poslednje generacije, preko izuzetno efikasne anestezije koja ne izaziva nikakve posledice, pa sve do najudobnijih stomatoloških stolica na kojoj su najkvalitetniji aparati.

Dr Mrkić Radule sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba

Prvi pregled je uvek besplatan, kada će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381 65 2157 090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

 

Share This