Sredstva za čišćenje i ispiranje usta se mnogo reklamiraju danas. Najčešće to je upravo tečnost za ispiranje usta. Uklanja zadah iz usta, održava higijenu, daje blistav i čist osmeh i zamenjuje pranje zuba? Skroz netačno. Ispiranje zuba tečnošću ne može nikako i nikada zameniti pranje zuba. Ali, mnogi se pitaju da li pomaže higijeni usta i zuba? Rećićemo kratko i jasno: da.

Ali, uvek ima ono ali, to je samo jedan deo ciklusa higijene. Pranje zuba je na prvom mestu. Prema nekim istraživanjima više od polovine odraslih i trećine dece uopšte ne pere zube. Tako, tečnost za ispiranje usta je super, zaista, ali to ne znači da može zameniti pranje zuba.

Prvo operete zube. To treba da traje barem 2 minuta. Minimum. Tek nakon toga treba koristiti tečnost za ispiranje usta. Kao kruna tog izvrsnog svakodnevnog posla kojim čuvate i štitite zube. Zube treba prati svako jutro i svako veče, pre spavanja. Minimum. Idealno je i nakon svakog obroka. Noću, pljuvačka se manje luči te sva hrana i ostaci više štete zubima.

Tečnost za ispiranje usta može kratkoročno neutralisati loš ukus u ustima i sakriti loš zadah. Ali ga ne može izlečiti niti skroz neutralisati. Morate naći pravi uzrok lošeg zadaha i rešiti ga. To može biti pokvaren zub, naslage u džepovima zuba ili na jeziku a može biti čak i problem sa želudcem.

Vrste tečnosti za ispiranje zuba i kako se koristi

Postoje dve vrste tečnosti za ispiranje zuba: kozmetička i terapeutska. Kozmetička su pomoćna sredstva za smanjivanje plaka i brojnosti bakterija u usnoj duplji. Terapeutska su ona koje vam ih prepiše vaš stomatolog, i leče precizno ustanovljen problem. Nikako ih nemojte uzimati na svoju ruku. Nikako i nikada. Uvek se konsultujte sa svojim stomatologom.

Tečnost za ispiranje zuba koristite tako što pročitate uputstvo proizvođača. Ne treba se praviti pametan i izmišljati neka pravila. Naučnici, stručnjaci i stomatolozi se ovim oblastima bave decenijama i znaju to mnogo bolje od vas. Neka istraživanja su pokazala da je optimalno vreme mućkanja tečnosti za ispiranje u ustima oko 30 sekundi. Ali, opet napominjemo, čitajte uputstva i konsultujte se sa svojim stomatologom.

Često dobijamo i pitanja da li nakon mućanja tečnosti za ispiranje u ustima treba promućkati i vodu. Za tim nema potrebe. Možete, naravno, ukoliko vam smeta ukus tečnosti, pa želite da isperete i sa vodom, ali mnogi koriste tečnost upravo zbog osvežavajućeg i ulepšavajućeg ukusa te ne moraju koristiti i vodu nakon toga.

Pozivamo Vas da sva pitanja koja imate postavite našem stručnom timu u Atlas Stomatološka ordinacija koja postoji gotovo 20 godina, kroz koju je prošlo preko 4.000 pacijenata. U ovoj ordinaciji koriste se isključivo najmoderniji i najkvalitetniji materijali i oprema, od igala sa lakšom nepčanom penetracijom poslednje generacije, preko izuzetno efikasne anestezije koja ne izaziva nikakve posledice, pa sve do najudobnijih stomatoloških stolica na kojoj su najkvalitetniji aparati.

Dr Mrkić Radule sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba

Prvi pregled je uvek besplatan, kada će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381 65 2157 090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

Share This