Leto je odmah iza ugla, a to znači mnogo vremena provedenog napolju, na putovanju, na sportovima i u vodi. Iako su to najbolji načini da se provede leto i ubije dosada, ove aktivnosti nose sa sobom veći rizik od oštećenja zuba i drugih dentalnih problema. Ali ne brinite! Uz malo pripreme i dobrog planiranja zaštitite porodicu i njihove divne zube. Ovo su neki dentalni saveti koje vam dajemo za zdravlje i očuvanje zuba tokom leta i putovanja.

Napolju

Najčešće preporučeni, ali opet najnekorišćeniji načini da zaštitite zube svoje dece je upravo tokom sporta korišćenjem zaštitne kacige. Iako generalno služe za sportove gde su udarci i intenzitet igre jači, zaštitne kacige su sjajne i za vrat, lice i usta. Možda dete ili vi želite da se provozate biciklom ili roketima pored mora u jutarnjim predivnim časovima? Kaciga glavu štiti, kako kažu naši mudri ljudi. Pored kaciga preporučuje se usna zaštita za decu koja se intenzivno bave sportom. Usna zaštita, napravljena od bezbedne plastike, diskretno se postavlja unutar usta i sjajan je način za sprečavanje nastajanja ozbiljnijih dentalnih problema. Ne štiti samo zube već i usne, obraze pa i desni čak. A mogu je koristiti i stariji.

I ne zaboravite, ako želite da budete glavni na plaži možete izbeliti zube po odličnoj ceni u Stomatološkoj ordinaciji Atlas 

Na bazenu

Iako deca imaju mali rizik od povrede zuba pukim plivanjem, postoji veći rizik povrede zuba udarcem o ivicu bazena (pločice, beton), kao i okolo bazena. Deca mogu biti nestašna i nesmotrena, što je potpuno razumljivo, ipak su deca i uživaju u svakoj igri. Većina bazena ima politiku “Bez Trčanja” zbog vode oko bazena i klizavog terena, no to ih neće zaustaviti. Zato je važno da jako pazite na vašu decu, pa i vas same, kad ste na i oko bazena jer može biti jako klizavo. Preporučujemo modernije papuče, japanke i dečije patike-čarape sa Anti-slip podlogom (protiv klizanja) koja će taj rizik umanjiti. Deluje bezazleno, ali povrede zuba na bazenu nisu retke.

Na putu

Bilo da pakujete stvari za veliki porodični put ili samo jednodnevni izlet, jako je važno da budete pripremljeni za bilo kakav slučaj – uključujući dentalne probleme!

Ovo su stvari koje biste trebali da imate u paketu prve pomoći odnosno putnoj apoteci:

  • Čiste maramice. One se koriste za držanje i vraćanje ispalio zuba na mesto, dok ste na putu do najbliže stomatološke ordinacije.
  • Gaze. Koriste se za zaustavljanje krvarenja u slučaju dentalne nezgode i problema sa zubom/zubima
  • Posuda sa poklopcem. Dobro će doći u slučaju ispadanja stalnog zuba koji se ne može vratiti. Zato je važno da imate čistu posudu u kojoj ćete zub držati do stomatologa. Ne zaboravite: ne dirajte, nipošto, koren zuba dok ga smeštate u posudu.
  • Ibruprofen. Lek koji će pomoći u uklanjanju trenutnog bola zuba ili drugog dentalnog problema. Važno je znati da aspirin nije zamena za druge lekove kod dentalnih problema zato što je antikoagulant koji može prouzrokovati veće krvarenje.
  • Plastične kutije za četkice. Nije higijenski sigurno da se četkice čuvaju u kesicama ili otvorene. Uvek je pametno kupiti (jeftine) plastične kuticije u kojima ćete čuvati četkice za zube.

Ovo su samo neki osnovni saveti i trikovi kako da se što bolje pripremite za leto i očuvanje zdravlja porodice. Za više saveta i pomoć slobodno nas kontaktirajte i Atlas Stomatologija tim će vam pomoći oko zdravlja i očuvanja vaših zuba.

Share This