Bruksizam je strani termin koji opisuje jednu ljudsku aktivnost, koju često radimo potpuno nesvesno: ŠKRIPANJE ZUBIMA. To uglavnom radimo noću dok spavamo, ponekad danju, i to često potpuno nesvesno.  Breksizam znači podrazumeva stiskanje, mlevenje zubima, škrgutanje i javlja se u epizodama. Ova aktivnost regulisana je od strane centralnog nervnog sistema i vezana je za profil ličnosti i emocionalni stres.

Javlja se kod 30-50% ljudi, bez obzira na pol, i to najčešće u starosti od 20 do 45 godina. Neki naučnici čak smatraju da svaka osoba u životu ima epizode bruksizma.

Uzroci

Uzroci su razni, od drevnih para funkcija (grickanje noktiju, sisanje palca i sl.), preko loših navika do veze između kognitivno-bihevioralnih faktora kao što je stres, strah, karakteristike ličnosti. Zato se bruksizam najčešće javlja kod hiperaktivnih osoba, perfekcionista, ankcioznih i nezadovoljnih osoba.

Posledice

Škripanje zubima kreira pritisak koji zubi trpe, a pritom bočni pokreti stvaraju dodatni pritisak, te su posledice brojne, od abrazivne fasete na zubima, pukotine na gleđi zuba, ispadanje plombi, lom zuba, gubitak vertikalne dimenzije zagrižaja pa sve do glavobolje, bolova u vilici, bolova u zubima, bola u uhu i poremećaja spavanja.

Kako se leči bruksizam

Uglavnom se leči terapijom koja je simptomatska i svodi se na iskorenjivanje mentalnog stresa. Postoje i okluzalni splintovi (eng: Night Guard, u prevodu: noćni štitnici) koji se stavljaju poput proteze preko zuba i štite zube od pojave abrazije, zubnog tkiva, i generalno samog škrgutanja zuba.

Naravno, ukoliko je zbog bruksizma došlo do oštećenja plombi, zuba, potrebe za stavljanjem krunice ili kompletnog zuba onda tu jedino preostaje da se ode kod omiljenog zubara da reši problem i da vas posavetuje kako da smanjite škrgutanje zubima, što uključuje kupovinu upravo pomenutog noćnog štitnika za zube.

Ukoliko i vi imate problem sa zubima zbog breksizma, zakažite besplatan pregled gde ćemo popraviti i srediti vaše zube na najbolji način.

Dr Mrkić Radule sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba.

Prvi pregled je uvek besplatan, gde će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381 65 2157 090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

Share This