Vreme je sve luđe a leto nikad vrelije. Sladoledi nas mame na svakom koraku. Dok se neki rashlađuju na rekama i bazenima, neki direktno ispod klima uređaja, a neki, pak, raznim slatkim i slanim hladnim zanimacijama poput sladoleda, fante sa ledom i sveže ceđenom limunadom sa mnogo, mnogo leda.

Pazite se sladoleda!

Ono što mnogi znaju, ili možda čak ne znaju, jeste da hladni napitci i hrana, naročito sladoledi, mogu ostaviti velike i trajne posledice po vaše lepe zube. Zubi čoveka jesu smišljeni da pomažu u konzumaciji hrane koja se razlikuje po vrsti, debiljini, teksturi pa i temperaturi. Kada na +30C uzmete leden sladoled to predstavlja šok ne samo za vaš organizam već i za vaše zube!

Hladna hrana je jako čvrsta i može predstavljati veliku opasnost po okrnjenje zuba, ispadanje plombe ili njegovo lomljene. Nekad je načinjena šteta nevidljiva golom oku, pa nećete tako brzo primetiti problem. Mikrofrakturi zuba je potrebno vreme da se jasno pokaže. Dalje, temperaturnim šokom doprinosite trošenju zubne gleđi a zubi postaju podložniji propadanju.

Temperaturni šokovi

Kod zdravih zuba zubna gleđ štiti površinu zuba, njegovo okruženje, uključujući desni i sam koren. Ispod gleđi nalazi se dentin, koji je jako male gustine i ima mikroskopske kanale. Kada dentin izgubi svoju zaštitnu funkciju, upravo ovi kanali propuštaju hladne i tople nadražaje direktno do zubnog nerva što uzrokuje preosetljivost na temperaturne šokove.

Zato su ovi temperaturni šokovi jedan od najvećih neprijatelja vaših zuba i mogu napraviti velike probleme. Naročito kod sladoleda.

Znamo da je teško preživeti ove vrele letnje dane bez sladosti divnog hladnog napitka ili sladoleda, ali ipak pokušajte da smanjite temperaturnu razliku i malo ih ugrejete. I budite umereni. Dve kugle umesto četiri. Jedna kocka leda u vašem omiljenom napitku umesto tri. Koliko je to moguće. Tako ćete sačuvati vaše zube. Ukoliko ipak dođe do problema javite nam se, zakažite besplatan pregled gde ćemo naći problem i rešiti ga u što kraćem roku. Ne smete dozvoliti da vreme radi na vašu štetu.

Dr Mrkić Radule sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba.

Prvi pregled je uvek besplatan, gde će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381 65 2157 090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

 

Share This