Da li primećujete krvarenje desni kada perete zube? Sigurno ste se odmah zapitali da li je sve u redu i da li „to sme“. Ako čitate ovaj tekst sigurno ste zabrinuti zbog simptoma koji ukazuju na bolesti desni i želite da ga rešite.

Bolest desni je uobičajeni problem koji se pojavljuje usled nagomilavanja plaka – lepljivog sloja bakterija koji se stalno formira na vašim zubima. Ako se ne reaguje, toksini iz bakterija plaka mogu da izazovu oticanje desni i zapaljenje. Što se stručno naziva gingivitis to jest upala desni.

Upala desni (gingivitis)

Gingivitis predstavlja upalu desni. Desni postaju crvene (kao na slici levo gore) i otečene i može se desiti da krvare kada perete zube. Stvaraju se mali džepovi između vaših zuba i desni. Ako se zapostave i ne čiste na pravilan način, ovi džepovi postaju još dublji, pri čemu se upala desni može razviti i prerasti u parodontopatiju koja se ne može povratiti. Možete sprečiti pogoršavanje upale desni tako što ćete potražiti savet od vašeg stomatologa, odmah!

Parodontopatija (periodontitis)

Parodontopatija se ispoljava kada se plak proširi i nagomila na dubljim džepovima, ispod linije gde se spajaju desni i zubi. Vaše desni će biti crvene i zbog njihovog povlačenja će vaši zubi izgledati veće. Možda ćete primetiti krv prilikom pranja zuba ili tokom jela. Ako se bolest desni zapostavi, one se mogu dodatno povući i krvariti mnogo češće. Na kraju, vaši zubi bi mogli da se rasklimaju što može prouzrokovati njihovo ispadanje.

Prepoznavanje simptoma

Kako da prepoznate da li imate bolest desni? Ona se može razviti i pre nego što primetite da imate problem. Zbog toga je važno da reagujete na prve simptome, kao i da na vreme radite redovne kontrole i preglede kod vašeg zubara.

Neki od ranih simptoma bolesti desni su:

  1. Desni koje krvare – tragovi krvi prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem za zube, čak iako ne osećate bol. Zdrave desni ne bi trebalo da krvare.
  2. Crvene desni – za razliku od roze boje zdravih desnih
  3. Naduvene ili otečene desni

Kako rešiti problem?

Kako možete rešiti ovaj problem? Jako jednostavno. Potrebno je da:

  • Redovno perete zube. Minimum dva puta dnevno
  • Svakodnevno koristite konac za zube ili „male“ interdentalne četkice
  • Koristite antibaterijsku tečnost za ispiranje zuba
  • Redovno idete na kontrole kod vašeg zubara

Pozivamo Vas da sva pitanja koja imate postavite našem stručnom timu u Atlas Stomatološka ordinacija koja postoji gotovo 20 godina, kroz koju je prošlo preko 4.000 pacijenata. U ovoj ordinaciji koriste se isključivo najmoderniji i najkvalitetniji materijali i oprema, od igala sa lakšom nepčanom penetracijom poslednje generacije, preko izuzetno efikasne anestezije koja ne izaziva nikakve posledice, pa sve do najudobnijih stomatoloških stolica na kojoj su najkvalitetniji aparati.

Dr Mrkić Radule sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba

Prvi pregled je uvek besplatan, kada će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381 65 2157 090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

Share This