Ortopan je jedan od najvažnijih i nezamenljivih elemenata u stomatološkom poslu gotovo vekovima. To je snimak zuba i zubnih šupljina (sinusi, nosna šupljina, nervi). Pun naziv mu je ortopanomograf i pomaže stomatologu da vidi sve probleme na zubima i oko njih. Svaki zubar će vam uvek tražiti da uradite ovaj snimak jer bez njega ne može kvalitetno i dobro da obavi svoj posao.

Osim zuba koji se mogu videti u usnoj duplji, kroz ovaj snimak vidljivi su i zubi koji nisu iznikli, vidi se njihov približni položaj, a nekada je moguće uočiti i da li su ti zubi zdravi ili ne. Takođe se može videti položaj korenova, njihov odnos, kao i stanje kosti obe vilice.

I nemojte misliti da kada jednom uradite ovaj snimak, da je on večan. On se mora obnavljati, s vremena na vreme, po savetu Vašeg stomatologa. To je jedno od njegovih glavnih oruđa u važnom i izuzetno teškom i zahtevnom poslu kakva je stomatologija.

Razlika između običnog i 3D Ortopan snimka?

Ortopan nije jedini snimak. Postoje i drugi, kakav je i 3D ortopan. To je savremenija i bolja verzija snimanja zuba koja Vašem zubaru pomaže da Vaše zube vidi mnogo bolje, iz više uglova, i postao je zlatni standard pre ugradnje implantata jer omogućava da se vidi i širina kosti, visina i gustina kosti kao i odnos prema okolnim anatomskim strukuturama (kao što je npr mandibularni kanal, pod sinusa, itd). To su sve podaci od ključne važnosti koji će zubaru pomoćo da najsigurnije, najbezbolnije i najdugovečnije ugradi implantate.

Dentalni radiogram

Popularno nazivan i „dental“ odnosno „mali snimak“, dentalni radiogram je vrsta snimka na koji staje nekoliko susednih zuba (obično dva do tri). Precizniji je od ortopana, ali je njegovo polje snimanja mnogo manje. Zbog čega se uglavnom upotrebljava prilikom dijagnostike već sumnjivih zuba, njihove kontrole, kao i prilikom njihovog lečenja. Vaš zubar će svakako znati kada ga trebate uraditi što će Vam i saopštiti.

3D CBCT

3D snimak ili CBCT predstavlja najmoderniji način snimanja zuba u modernoj stomatološkoj praksi. To je snimak koji je vrlo precizan i koristi najnapredniju tehnologiju sličnu medicinskom skeneru, ali uz mnogo manje zračenje. Dok je ortopan i dalje najzastupljeniji (jer su povoljniji i brže se izrađuju) 3D snimak se koristi radi mnogo detaljnije i ultra preciznije dijagnostike zuba. Tehnologija je takva da se prilikom procesa snimanja pravi ogroman broj dentalnih preseka te nema skrivenih ili deformisanih objekata i struktura. Ortopan je, naravno, u 2D formatu, a ovaj 3D snimak, pored širine i visine, prikazuje i dužinu, i to u odnosu 1:1. S obzirom da nije jeftin postupak, koristi se samo u najzahtevnijim hirurškim intervencijama, kao što je ugradnja dentalnih implantata, lečenje više korenova, operacije vilice i zuba i slično.

Pri prvom besplatnom pregledu, za sve nove pacijente Atlas Stomatološke ordinacije, na stručni stomatološki tim će pregledati vaše zube i zatražiti da uradite i donesete ortopan ili drugi snimak. Ukoliko ga već imate obavezno ga donesite na prvi besplatan pregled, ukoliko nije stariji od 6 meseci.

Zakažite besplatan pregled:
🌎 Preko sajta na linku https://atlasstomatologija.rs/zakazivanje/
📞 Na telefon 065/2157-090

Pozivamo Vas da svoje najvoljenije dovedete u u Atlas Stomatološka ordinaciju koja postoji gotovo 20 godina, kroz koju je prošlo preko 4.000 pacijenata, i gde ćemo napraviti najbolje i najkvalitetnije proteze baš po meri zuba vašeg mališana. U našoj ordinaciji koriste se isključivo najmoderniji i najkvalitetniji materijali i oprema, od igala sa lakšom nepčanom penetracijom poslednje generacije, preko izuzetno efikasne anestezije koja ne izaziva nikakve posledice, pa sve do najudobnijih stomatoloških stolica na kojoj su najkvalitetniji aparati.

Dr Mrkić Radule sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba

Prvi pregled je uvek besplatan, kada će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381 65 2157 090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

Share This