Kiretaža zuba zvuči grubo i prestrašno, ali je sjajan parodontološki postupak kojim se sve naslage, godinama taložene ispod desni i mesa na zubu, potpuno skidaju. Četkicom, koncem i drugim sredstvima za čišćenje zuba nije moguće ukloniti ove naslage, jer se one pažljivo i uporno godinama skupljaju i uvlače u mali prostor između zuba i mesa (desni).

Ove naslage mogu napraviti ogroman problem jer stvaraju kamenac. Zubni kamenac je odlično mesto za stvaranje bakterija koje uzrokuju gubitak koštane mase, upalu desni i zuba, naravno, gubitak celog zuba. Zato se kiretaža zuba obavezno obavlja povremeno, kako bi se problem sasekao u korenu.

Postoje dve vrste kiretaže zuba: Gingivalna kiretaža i kiretaža desni kojom se uklanja upaljeno vezivno tkivo bočno od parodontalnog džepa (prostor između zuba i kosti), i Subgingivalna kiretaža kojom se uklanja tkivo parodontalnog džepa i tkiva koje je iznad njega, sve do alveolarne kosti.

Nedajte da vas ovi nazivi zbune. Stvar je jednostavna. Kiretaža se mora obaviti ako želite da sačuvate svoje lepe zube.

Kako se izvodi kiretaža zuba?

Doktor prvo pregleda vaše zube i desni, kompletno, od glave do pete, što bi se reklo. Potom procenjuje visinu i ozbiljnost problema. Zatim se izvodi kiretaža zuba na pojedinačnom zubu ili po celim regionima, ako je problem u većem području. Mehaničkim struganjem ili laser terapijom se skidaju naslage i uklanja problem.

Kako je stomatologija izuzetno napredovala, kao i alati i sredstva koja se koriste ovaj zahvat više nije strašan, bolan i praktikuje se izvođenje kiretaže na svim zubima zbog uštede vremena, novca i brzog saniranja problema.

Kada se završi sa struganjem doktor pristupa poliranju zuba. Pacijentu se daje lokalna, kvalitetna i bezbolna anestezija kako ne bi apsolutno ništa osetio i kako bi ceo proces prošao potpuno bezbolno. Nekoliko dana nakon obavljanja kiretaže pacijent može biti osetljiv na toplo-hladno i na jako začinjenu hranu. U retkim slučajevima dešava se da dođe do krvarenja desni što ne treba nikako da vas uplaši jer je savršeno normalno nakon ovakvog postupka.

Postupak je relativno brz i može se obaviti u toku jednog dana. Pozivamo Vas da kiretažu svojih zuba obavite u Atlas Stomatološka ordinacija koja postoji gotovo 20 godina, kroz koju je prošlo preko 4.000 pacijenata. U ovoj ordinaciji koriste se isključivo najmoderniji i najkvalitetniji materijali i oprema, od igala sa lakšom nepčanom penetracijom poslednje generacije, preko izuzetno efikasne anestezije koja ne izaziva nikakve posledice, pa sve do najudobnijih stomatoloških stolica na kojoj su najkvalitetniji aparati.

Dr Mrkić Radule sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljaju sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba

Prvi pregled je uvek besplatan, kada će Vam stručni tim Atlas stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba. Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite +381 65 2157 090. Radno vreme ordinacije je svakog radnog dana od 12 – 20 časova i nalazi se u Gandijevoj 59/1, Novi Beograd.

Share This